Üniversitemizde ilki geçen yıl düzenlenen “Avrupa Bilim Eğlence Günü”nün ikincisi 26 Eylül 2014 tarihinde Üniversitemizin Tandoğan Yerleşkesi’nde, öğle 14:00 ile gece 02:00 saatleri arasında, çok sayıda bilimsel etkinlikle gerçekleştirildi.
Ankara Üniversitesi Çocuk Bilim Merkezi ile Ankara Büyükşehir Belediyesi ortaklığında yürütülen, AB Horizon 2020 Programı Marie Crue hareketi tarafından desteklenen etkinlikler, “Avrupa’da Bilimin kalbi Ankara’da atıyor” ana temasında gerçekleştirildi.
24 Avrupa ülkesinin 300 kentinde eş zamanlı olarak yapılan etkinlikler, başta çocuk ve gençler olmak üzere 7’den 70’e tüm toplumu bilimle eğlenceli bir ortamda tanıştırmayı ve bilime ilgi duyulmasını sağlamayı amaçlıyor.
Etkinlikler, açılış konuşmaları ile resim ve fotoğraf yarışmasında dereceye girenlere ödüllerinin verilmesiyle başlandı. “Aranızda Matematiği Sevmeyen Var mı?, “Ben bir Veteriner Hekimim”, Bin Fidan Bir Orman”, “Böcek Şenlik Okulu”, “Çocuklar İçin Felsefe”, “Drama Atölyesi”, “Dünyamızı Kim Sarsıyor?”, “Ebru Çalışması”, “Gökbilim Okulu”, “Günebakan –Hitit Güneşi”,”Hidroket Aracı”, “Küçük Bahçevanlar”, “Oyuncak Ayı Hastanesi”, “Su Okulu”, “Tasarruf Dedektifleri”, “Toprak Bilim Okulu”, “Yatarıcı Fikirler”, “Yaşam Bilimleri Okulu” ve “Yaşamın Şifresi DNA”, standartlarından oluşan “Bilim Panayırı”nı Ankara’nın çok sayıda ilk ve orta dereceli okulundan binlerce öğrenci ilgiyle izledi.
Etkinlikler kapsamında, “Kadın ve Kadın Sağlığı”, “Diş Sağlığı”, “Çocuk Sağlığı” ve “Bilim, Sanat Spor Etkinlikleri” konularında bilgilendirmeler yapıldı. “Ben Bir Matematikçiyim”, “Böcek Şenlik Okulu”, “Enerji Tasarrufu ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları”, “Gökbilim Etkinlikleri”, “Kemik Atölyesi” ve “Yaratıcı Fikirler” konularında atölyeler gerçekleştirildi. “Bilim” konulu tiyatro gösterisi, caz konseri ve gökbilim etkinlikleriyle öğrencilere eğlenceli dakikaların yaşatıldığı etkinliklerde “Bilim Nedir ve Bilim İnsanı Kimdir? Ve “Ne kadar Avrupalıyız” başlıklı panellerle, Prof. Dr. Ahmet Altındağ’ın “Ya Suyumuz Biterse?, Prof. Dr. Sevinç Arcak’ın “Toprağa İlk Dokunuş”, Prof. Dr. Cem Özkan’ın “Böceklerle Ekoloji Eğitimi”, Doç. Dr. Erdem Denk’in “İnsan Hakları”, Doç. Dr. Aydın Özdemir ve Doç. Dr. Müdüriye Bıçakçı’nın “Çocuk Dostu Sokak” başlıklı konuşmalarının yer aldığı konferanslar gerçekleştirildi.
Etkinliklerde film gösterimleri yapıldı, teleskoplarla uzay gözlendi ve laboratuarlarda deneyler yapıldı.
Çocuk Bilim Merkezi Koordinatörü Prof. Dr.Neriman Aral, bu etkinliğin amacının topluma bilimi sevdirmek ve bilim kultiri yaratabilmek olduğunu belirterek, “Çocuklara yaparak, yaşayarak ve eğlenerek bilimsel ve eleştirel düşünebilme, yaratıcı olma, yargılama, sorgulama, soru sorma, merak duyma, sorun çözme gibi becerileri kazandırmak, bilimsel bilginin yaratıcılığı ve yaratıcı düşünceyi destekleyebilecek biçimde paylaşılmasını sağlamak, bilim ve sanatla ilgili önyargıları yıkabilmek hedeflenmektedir” dedi.

P

P _DSC9617 _DSC9613 _DSC9603 _DSC9602 _DSC9599 _DSC9598 _DSC9596 _DSC9595 _DSC9594 _DSC9591 _DSC9547 _DSC9544 _DSC9542 _DSC9532