Adsız

ÇOCUK BİLİM MERKEZİ (ÇOCUK ÜNİVERSİTESİ) KOORDİNATÖRLÜĞÜ, ÇANKAYA BELEDİYESİ İLE İŞBİRLİĞİ İÇERİSİNDE DOĞAYA DOKUNUYORUM PROJESİ GERÇEKLEŞTİRDİ

Ankara Üniversitesi Çocuk Bilim Merkezi (Çocuk Üniversitesi) Koordinatörlüğü ile Çankaya Belediyesi TODAM (Toplumsal Dayanışma Merkezi) işbirliğinde Doğaya Dokunuyorum projesi kapsamında çocuklara farklı alanlarda eğitimler verildi. Emek, Mamak, Dikmen, Mürsel, Öveçler, Yıldız, Karapınar, Ata, İsmail Cem, Umut, Bademlidere, Mimar Sinan, Yüzüncü Yıl, Maltepe, Cebeci TODAM’larda bulunan 9-12 yaş aralığındaki 308 çocuk eğitimlere katıldı.

Eğitimler 8 ve 11 Temmuz 2014 tarihlerinde paralel oturumlar şeklinde gerçekleştirildi. Eğitimlerin ilk günü olan 8 Temmuz 2014 tarihinde Böcek Şenlik Okulu, Çevre Eğitimi, Küçük Bahçevanlar ve Ebru Eğitimi etkinlikleri gerçekleştirilmiştir.

Eğlenerek öğrenmeyi ve üniversiteli olma bilinci geliştirmeye yönelik bu eğitimlerden “Böcek Şenlik Okulu”, eko-sistemde önemli bir yeri olan böcekler konusunda farkındalık yaratarak ekoloji bilincini geliştirmeyi ve bilimsel çalışmayı özendirmeyi amaçlanmıştır. Prof. Dr. Cem Özkan tarafından yürütülen programda çocuklara teorik bilgilerin yanı sıra yuva ve korunma gibi konularda bilgiler verilmiş, böceklerin rekabetini anlatan ekolojik ilişkiler temalı film gösterileri ve doğada canlı böcek gözlemleri gerçekleştirilmiştir.

Çevre eğitimi programı ise Doç. Dr. Duygu Özel Demiralp tarafından gerçekleştirilmiştir. Etkinlikte çevre kaynaklarının yaşamımızdaki önemine vurgu yapılmış ve çevreye ilişkin uygulamalar gerçekleştirilmiştir.

Prof. Dr. Yeşim Okay yürütücülüğünde Bahçe Bitkileri Bölümü tarafından yürütülen Küçük Bahçevanlar programında ise çocuklara bitkilerin yaşamımızdaki önemi ve nasıl yetiştiklerine ilişkin bilgiler verilmiştir. Ziraat Fakültesi’nde bulunan uygulama alanlarını da ziyaret eden öğrencilerin tarımsal ürün üretim sürecini doğrudan temasla ve izleyerek öğrenmeleri sağlanarak doğayı ve doğal döngüleri daha iyi tanımalarına yardımcı olunmaya çalışılmıştır.

TODAM’lardan katılım sağlayan öğrenciler Ebru eğitimi etkinliklerine de katılım sağlamışlardır. Ebrunun tarihçesi hakkında bilgilenen çocuklar, yüksek lisans öğrencisi Remzi Aydın’ın desteği ile kendi ebru çalışmalarını gerçekleştirmişlerdir.

11 Temmuz 2014 tarihinde gerçekleştirilen eğitimlerde ise Küçük Bahçevanlar Yaşam Bilimleri Okulu ve Su Okulu programları faaliyet göstermiştir.

Prof. Dr. Timur Gültekin yürütücülüğünde gerçekleştirilen Yaşam Bilimleri Okulu programı ile çocukların beslenmeleri, vücut tipleri hakkında bilgi edinmeleri sağlanmış ve sağlıklı bir vücuda sahip olmaları için gerekenler bildirilmiştir. Ayrıca vücutlarının bazı bölümlerinde ölçümler yapılarak kendilerine bilgi verilmiştir.

Yine aynı tarihte gerçekleştirilen ve Prof. Dr. Ahmet Altındağ tarafından yürütülen Su Okulu programı çocuklar tarafından ilgi ile karşılanmıştır. Sularda yaşayan canlıları keşfederek yeni bir dünyayla tanışmaları, su kaynaklarımızın durumu ve korunması yönelik eğlenceli bilgi ve uygulamalarla bilinçlenmeleri ve sulak alanlarımızı sevmelerini amaçlayan program ilgi çeken bir program olmuştur.

Eğitimlere katılan tüm çocuklara Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, Çocuk Bilim Merkezi Koordinatörü Prof. Dr. Neriman Aral ve ilgili program yürütücüsünün imzasının olduğu bir sertifika verilmiştir.  20140711_121911 20140711_104031 20140711_104009 20140711_103943 10483280_646587685435180_8771614575328033106_n 10371524_646587622101853_8040188212015193891_n 2 (5) 2 (4) 2 (2)